Bogojavljenska litija – podrška SPC u Crnoj Gori

NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem predvodiće danas bogojavljensku litiju kroz Banjaluku, čime će biti pružena i molitvena podrška srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori.

Centralna proslava Bogojavljenja počeće Svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 časova u Hramu Hrista Spasitelja, najavila je uprava parohije banjalučke.

Svečana litija sa sveštenstvom i vjernim narodom Eparhije banjalučke krenuće ispred hrama ka gradskom mostu Patra kod tvrđave Kastel u 12.00 časova.

Na čelu litije biće natpis sa porukom podrške borbi SPC i srpskog naroda u očuvanju pravoslavnih svetinja, koje su ugrožene usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

U litiji će, kako je najavljeno, učestvovati i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Poslije dolaska litije do mosta Patra, uslijediće vodoosveštanje i spuštanje Časnog krsta u rijeku, te takmičenje u plivanju Časni krst.

Zbog kretanja svečane litije sutra će od od 11.00 do 14.00 časova biti obustavljen saobraćaj u nekoliko banjalučkih ulica. Za vrijeme obustave saobraćaj će regulisati i preusmjeravati policija.