CIK kaznio devet političkih partija

Četvrtak, 29.10.2020., 17:14Četvrtak, 29.10.2020., 16:28

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici je novčano kaznila devet političkih stranaka, jer su vodile plaćenu kampanju prije službenog početka kampanje.

Najveću kaznu platiće Stranka demokratske akcije, budući da su Asocijacija mladih SDA Teslić te kandidati Admir Ljeskovica i Kenan Agić vodili plaćenu kampanju na Facebook-u prije službenog početka kampanje. Ukupna kazna iznosi 3 000 KM.

Politička stranka Zajedno za Semberiju i Srpsku kažnjena je sa 1 500 KM jer su na nekoliko lokacija postavili svoje stranačke bilborde u periodu kada kampanja nije službeno počela. Oglasi ovakve vrste se cijene kao promocija političkih subjekata.

Pokret demokratske akcije (PDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kažnjeni su sa po 1 000 KM jer su njihovi kandidati Alen Kamerić i Miroslav Vujić platili oglas na Facebook-u prije službenog početka kampanje.

Takođe sa 1 000 KM zbog plaćene kampanje na Facebook-u prije službenog početka izborne kampanje će biti kažnjeni i Gradski odbor Saveza za bolju budućnost Tuzla i Socijaldemokrati BiH Zenica.

Socijalistička partija srpske (SPS) i Demokratska fronta (DF) kažnjene su sa po 1 000 KM zato što su njihovi kandidati Saša Kondić i Munevera Lalčić vodili plaćenu kampanju na Facebook-u prije početka službene kampanje.

Odbor iz Teslića Demokratskog narodnog saveza (DNS) vodio je plaćenu kampanju na Facebook-u prije službenog početka kampanje i kažnjeni su sa 1 000 KM.

Irena Hadžiabdić, članica Centralne izborne komisije BiH, konstatovala je na sjednici da je sve prijave podnio TI BiH.

– Nijedan politički subjekt nije prijavio drugi politički subjekt, što znači da postoji međusobna solidarnost političkih subjekata kada je riječ o vođenju plaćenih kampanja – kazala je Hadžiabdić.

Klix.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

cikkampanjanovčane kazneizbori 2020političke stranke