Đokić preuzima kontrolu u SP, prekrižio samo Skoku i Selaka

Ponedjeljak, 10.02.2020., 09:42Ponedjeljak, 10.02.2020., 09:42

Risto Marić, jedan od petorice poslanika koji su pokušali da smijene predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića, vratio se u staro jato i pomirio se sa šefom, saznaje Srpskainfo. 

Marić to nije direktno potvrdio, mada je u izjavi za pomenuti portal nagovijestio šta se dešava.

– Razgovarali jesmo. Ja sam uvijek za razgovor, ali nisam za preuranjene odgovore – rekao je kratko Marić.

U Socijalističkoj partiji očekuju da će uskoro istim putem krenuti i Savo Vulić, a potom je na redu mlada poslanica Andrea Dorić.

– Na kraju će u taboru “pobunjenika” ostati samo Goran Selak i Maksim Skoko, a njih je Đokić već isključio iz partije. Dakle, Đokić je pobjednik u ovoj igri, sad će Selak i Skoko morati smisliti kako će dalje djelovati, jer su ostali bez partije, a uskoro će ostati i bez tek osnovanog poslaničkog kluba – navodi naš izvor iz Socijalističke partije.

Da je Đokić mislio ozbiljno, kada je javno rekao da će “neke iz grupe poslanika vratiti pod okrilje partije”, te da je “povratak otpisanih” već počeo, vidjelo se u nedelju na porodičnom slavlju jednog visokopozicioniranog socijaliste.

Đokić i Marić su se družili kao stari prijatelji, srdačno razgovarali i smijali se, kao da su obojica zaboravili da je, pre samo petnaestak dana, Marić tražio Đokićevu glavu.

Ovo nije prvi put sa Socijalistička partija preživi krizu. Od osnivanja 1993. godine, nekoliko puta se dešavalo da grupa nezadovoljnih funkcionera napusti maticu i osnuje novu partiju, ali te nove stranke su i po pravilu nestajale sa političke mape, dok je SP jačala.

Najozbiljniji raskol se desio 2000. godine, kada je frakcija pod vodstvom Nebojše Radmanovića i Igora Radojičića istupila iz SP osnovala Demokratsku socijalističku partiju, koja se kasnije fuzionisala sa Dodikovim Strankom nezavisnih socijaldemokrata i tako je stvoren savez SNSD.

Petar Đokić je na čelu socijlista od 2002. i svi pokušaji njegove smjene završili su porazom izazivača.

Stranka je pod Đokićevim vođstvom uvijek bila dio vladajuće koalicije. Lider socijalista uživa podršku “starijeg brata” iz Beograda, lidera Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.