Dodik: Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti!

Četvrtak, 27.02.2020., 12:51Četvrtak, 27.02.2020., 13:02

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodika istakao je da je primarni cilj Republike Srpske izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH.

– To su legitimni ciljevi i ne vidim šta je tu sporno. U Republici Srpskoj nema plan za secesiju, nije donesena nijedna odluka koja se tiče toga, niti je to na dnevnom redu. Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton – naglasio je Dodik.

On je istakao da nikada nije pozivao na oružani sukob u BiH za razliku od Bakira Izetbegovića koji prije par dana rekao “uzećemo oružje i ratom braniti ono što smo stekli”.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je konstatovao da je BiH propala država i da mnogi i u svijetu smatraju da je ona neodrživa. On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti ima “Islamsku deklaraciju” Alije Izetbegovića, niti Deklaraciju SDA koja je puna mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj i koja se svakodnevno plasira iz Sarajeva.

– To je uzrok svih problema ovdje, ta njihova mržnja prema svemu što je srpsko. Izetbegovićevo svojatanje Banjaluke kao njegovog šehera služi za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti. Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću, nego Izetbegoviću – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, lideri SDA, SF-a i SBB-a Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić izvršili su udruženi napad na Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića s ciljem njene destabilizacije.

– Napad na Srbiju i njenog predsjednika je pokušaj da se uruši Srbija. Izetbegoviću smeta stabilna i snažna Srbija. Ako sklone Vučića, Srbija ulazi u dugogodišnju nestabilnost, a njima odgovara nestabilna Srbija – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je istakao da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

– Srpska se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku – poručio je Dodik.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.