Evo ko je bio Milenko Jevtić Jevto

Arheolog-amater, obožavalac Vrbasa i prirode, čovjek vedrog duha i širokog osmjeha – takav je bio Milenko Jevtić Jevto. Legenda Banjaluke koja će živjeti kroz priče onih koji su ga poznavali, ali i slušali anegdote o njemu. 

“Legendarni Jevto, između ostalog, biće upamćen i po Vrbasu. Volio je da se kupa i u njemu se snalazio kao riba u vodi, bilo ljeto ili zima, 30 ili -15 stepeni. Jevto je rado provodio vrijeme na obali rijeke Vrbas.” 

Nijedno Bogojavljenje nije prošlo, a da Jevto nije zaplivao u hladanom Vrbasu, od 1961. godine, pa do 2017. kada ga je bolest u tome spriječila. Pričao je da se zaljubio u Vrbas, kada je kao podficir, zastavnik JNA, 1961. iz Ljubljane premješten u Banjaluku. Tada se napio vode iz Vrbasa pod gradskim mostom i od tada je trajala ljubav prema toj, za njega očaravajućoj rijeci, pričao je svojevremeno Jevto,

Volio je medicinu, književnost i arheologiju. Osim po rimskom zlatniku iz Justinijanovog perioda, koji je pronašao i darovao Muzeju RS, Jevtu će mnogi pamtiti i po ostrvima od kamenja koje je napravio ispod Kastela. 

Bio je i ostaće upamćen kao legenda Vrbasa i Banjaluke.