Inicijativa da se topli obrok zasebno isplaćuje a ne da bude dio osnovne plate

Petak, 14.02.2020., 14:19Petak, 14.02.2020., 14:14

Narodni poslnici PDP Jelena Trivić i Draško Stnivuković će Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti izmjene seta zakona o platama u javnoj upravi, kako bi ovi zakoni bili usklađeni sa Zakonom o radu, što sada, tvrde, nije slučaj.

Trivićeva objašnjava da je potrebno izmijeniti članove u setu od osam tipskih zakona o platama u osnovnim i srednjim školama, u visokom obrazovanju, u oblasti kulture, zaposlenim u institucijama pravosuđa, MUP, organima uprave i javne uprave.

– Problem u svim zakonima je što u članovima postoji stav o toplom obroku, koji nije u skladu sa Zakonom o radu. Ova odredba je diskriminatorna, i mi ćemo Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti izmjenu ovog člana svih seta zakona, na način da ćemo reći „naknade za topli obrok i regres nisu uračunate u iznos osnovne plate iz tog stava i posebno se iskazuju u skladu koji reguliše radne odnose“- objasnila je Trivićeva.

Tvrdi da, ako je topli obrok uračunat u osnovnu platu, to znači da radnik nema topli obrok, jer se taj trošak ne može računovodstveno iskazati.

– Po Međunarodnim računovodstvenim standardima, ono što se ne može izdvojiti kao trošak – ne postiji. De fakto radnici, profesori, nastavnici, zdravstveni radnici, policajci i svi radnici iz ovih oblasti koje sam navela, nemaju topli obrok još od 2008. godine kada su donešene loše odredbe – objašnjava ona.

Trivićeva je danas u Banjaluci poručila da će, ukoliko skupštinska većina odbije njihov prijedlog, ići i dalje, te tražiti ocjenu ustavnosti.

SrpskaInfo.com

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.