Ljulja se stolica lidera SDA: Izetbegović strahuje od Zvizdića i Mehmedovića

Utorak, 9.07.2019., 12:26Utorak, 9.07.2019., 12:26

Lider SDA Bakir Izetbegović obustavio je pregovore o formiranju vlasti na nivou BiH do septembra i završetka Kongresa svoje stranke na kojem će se boriti za dobijanje još jednog predsjedničkog mandata.

Izvori portala Insajder.in iz vrha najveće bošnjačke stranke tvrde da je glavni razlog zbog kojeg Izetbegović trenutno ne želi nastavak pregovora s SNSD-om o formiranju Savjeta ministara njegov strah od gubitka vodeće pozicije u SDA ukoliko pristane na konstituisanje nove vlasti bez aktivacije MAP-a i slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO u Briselu.

– Izetbegović bi već sutra pristao da sa SNSD-om i HDZ-om formira Savjet ministara da nema strah od Denisa Zvizdića i Šemsudina Mehmedovića, vječitih pretendenata na fotelju predsjednika SDA. Izetbegović zna da mu Zvizdić i Mehmedović pojedinačno ne predstavljaju preveliku prijetnju, ali se plaši da bi u slučaju da pristane na formiranje vlasti sa Dodikom, bez prethodne aktivacije MAP-a i ANP-a, Zvizdić i Mehmedović mogli da se udruže i dogovore unutarstranačku koaliciju kako bi ga na predstojećem Kongresu SDA svrgnuli sa prijestola – ističu izvori pomenutog portala.

Oni dodaju i to da je Izetbegović u prošlosti, prema njihovim riječima, vješto igrao na kartu loših odnosa između Zvizdića i Mehmedovića, dvojice visokih stranačkih funkcionera sa potpuno različitim pogledima na budućnost SDA i njene spoljnopolitičke orijentacije.

– Dok Denis Zvizdić gaji imidž proevropskog i prozapadnog političara, koji Bošnjake želi da okrene prema EU i SAD, Šemsudin Mehmedović predstavlja njegovu suštu suprotnost i u stranci važi za čovjeka koji se zalaže za tradicionalne islamske vrijednosti i što bliže odnose sa Turskom i ostalim muslimanskim državama. Međutim, stvar koja spaja Zvizdića i Mehmedovića je otvorena netrpeljivost i jednog u drugog prema Miloradu Dodiku i pravljenju bilo kakve koalicije s SNSD-om, zbog čega Izetbegović strahuje da bi se njih dvojica, ako ih “isprovocira” bilo kakvim dogovorom sa Dodikom, mogli udružiti protiv njega na Kongresu SDA u septembru – tvrde sagovornici Insajdera.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović prije nekoliko dana izjavio je da će formiranje nove vlasti u BiH, ali i na nivou Federacije BiH, prema njegovoj procjeni, biti završen za tri do četiri mjeseca.

Insajder.in

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.