Nakon 27 godina vraćen „Kur’an“ iz srušene vrbanjske džamije

Banjalučanin srpske nacionalnosti vratio je prije dva dana primjerak  „Kur'ana“ Banjalučkom džematu u Vrbanji i Vrbnjaskoj džamiji. On je ovaj primjerak „Kur’ana“ pronašao nakon rušenja vrbanjske džamije 1993. godine i od tada ga je čuvao. 

Banjalučanin, koji ne želi da otkriva ime, „Kur’an“ je čuvao punih 27 godina, a na Kurban Bajram ga je vratio Admiru Čavki koji takođe živi u Vrbanji.

“Spletom niza okolnosti ova časna knjiga je došla u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Ovo je ujedno jedini pisani trag koji je preživio rušenje džamije 1993. godine”. istakao je Čavka za „Avaz“.

Zbog toga, dodaje on, sačuvani „Kur’an“ ima krucijalnu vrijednost za džemat u Vrbanji, odnosno za sve one koji vjeruju u dobra djela.

“Bolji poklon povodom Kurban Bajrama nismo mogli da dobijemo. U svakom zlu vremenu postoji oni koji drugačije razmišljaju. Počastovan sam činjenicom da je upravo u moje ruke vraćen časni „Kur'an“, kazao je Čavka.

Čavka ističe da će „Kur’an“ vratiti tamo gdje mu je i mjesto – u vrbanjsku džamiju.

Gest Banjalučanina koji je posebno dirnuo mnoge vjernike pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe.

“Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen, jer on svjedoči o toleraniciji i suživotu koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo da živimo zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom”, istakao je Čavka.