Ne razmišljamo o novoj koaliciji, ali je moguć samostalni nastup Ujedinjene Srpske

Ponedjeljak, 24.05.2021., 11:03Ponedjeljak, 24.05.2021., 11:25

Ne razmišljamo o novoj koaliciji, ali je moguć samostalni nastup, kaže predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Nakon brojnih samostalnih istupa i prijedloga, Ujedinjena Srpska kao da je počela samostalnu politički nastup van vladajuće koalicije. Čak je i posljednjim potezima u vezi s povećanjem plata počela da se ponaša kao sindikalni faktor koji postavlja zahtjeve Vladi, u kojoj i sama učestvuje. Na pitanje da li to govori o novoj prekompoziciji u vladajućoj koaliciji, ili samo o novom stavu, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da su plan i kalkulacije za povećanje plata iznijeli još prije mjesec dana, na sastanku koalicije na Kozari.

– Nismo ga nametali spolja jer smo odgovorni partneri koji imaju svoj stav. Oduvijek imamo svoju politiku, a u koaliciji smo zbog nacionalne politike koju smo usaglasili s Miloradom Dodikom i koja je ključna za mnoge stvari u budućnosti. O mnogo drugih stvari imamo svoje ponekad drugačije poglede, jer mi nismo klimoglavci i samozadovoljna grupa zbog nekoliko funkcija, već ozbiljni ljudi koji imaju sjajnu infrastrukturu, interakciju s građanima, institucijama, sindikatima, udruženjima i nevladinim sektorom, a to nosi i veću odgovornost – kaže Stevandić u intervjuu za Srpskainfo.

Poručuje da US jako dobro prati raspoloženje naroda i reaguje na vrijeme.

– Opasnost da imamo podijeljeno društvo u Srpskoj je velika jer političari stvaraju veliku međusobnu mržnju i ogorčenje kod naroda. Bilo da to rade kolege iz opozicije, koji stalno prag komunikacije spuštaju ka primitivnom targetiranju, koje već zadire i do porodičnih odnosa, bilo da kolege iz vlasti demonstriraju bahatost i nedodirljivost. I gdje to vodi – pita Stevandić.

On kaže da je Ujedinjena Srpska dio vlasti i da ne bježe od odgovornosti, ali tu odgovornost nose koliki im je omjer i kapacitet u vlasti.

– Van toga ne plandujemo čekajući tuđe prijedloge, već koncipiramo i stvaramo svoje. Zato smo pokretali razgovore o povećanju plata i ponudili modele koji su djelimično uvaženi, ali i još radimo na drugim modelima, poput toplog obroka. Smatramo da je ono što Ujedinjena Srpska radi na poljima ekonomske i nacionalne politike i promociji u tom pravcu i u Sarajevu, i u Banjaluci, Beogradu i regionalno, ali i u poziciji prema međunarodnim faktorima, mjera patriotizma i odgovornog ponašanja i da ta mjera patriotizma mora da sadrži i rast plata. Zato nam raste rejting i nije normalno da bilo ko u našoj koaliciji na to gleda poprijeko. A da se zna, naši funkcioneri podnose izvještaje, i to najmanje tromjesečno. I svi su srdačni i otvoreni, jer je to naš način bavljenja politikom – poručio je lider Ujedinjene Srpske.

Stevandić je prokomentarisao moguće udaljavanje US od SNSD.

– Što bi se reklo, nije do nas. Mi jedinstvo ne doživljavamo kao jednoumlje. Imamo svoju prepoznatljivost koju ponosno ističemo. I objektivno, po svim ključnim parametrima smo više nego korektni prema SNSD. Ja sam sam preživio užasne napade i targetiranja držeći liniju nacionalne politike koju smo usaglasili i koja je osnov našeg učešća u koaliciji. Da ne spominjem koliko je to značilo za pobjedu 2018. ili mnogo pobjeda 2020, gdje smo podržavali kandidate SNSD. Možda sam očekivao, ali nisam tražio neku valorizaciju, a iskreno, nije je ni bilo. SNSD nije podržao nijednog našeg kandidata za načelnike, a drugim partnerima jeste, čak i DNS. Ipak smo pobijedili u opštinama Stanari i Bratunac. Te pobjede su ostvarene da niko nije ružnu riječ rekao o gospodinu Dodiku, a šta su meni govorili bolje da ne pričam – poručio je Stevandič.

On dodaje da oni iz US i dalje ostaju korektni, ali zadržavaju svoju politiku.

– Na drugoj strani, u radu sadašnje opozicije osim beskrajnih kritika kojim prosto zatrpavaju medijski prostor i dižu napetost, ne vidimo nikakav program, ni po pitanju statusa i nacionalne politike Republike Srpske, a ni po ekonomskim altenativama. Po pitanju plata vidjeli smo da kolege iz opozicije samo huškaju određene fokus grupe i zanimanja protiv Vlade ne iznoseći nikakve podatke ili modele, dok smo mi radili konkretne programe, a i kritikovali neka rješenja Vlade. Kritika ima smisla ako želiš da pomogneš. U opozicionom bloku vidimo konkurenciju mnogo narcisa i samokandidovanja i koketiranja s federalnim partnerima. A koga voli Sarajevo, taj ovdje ne pobeđuje. Zato nema kod nas razmišljanja o novoj koaliciji, ali ima o samostalnom nastupu – kazao je predsjednik US.

Na pitanje da li to znači da US neće u koaliciju za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike sa sadašnjim partnerima odnosno SNSD, Stevandić kaže da je još rano o tome.

. Liste ćemo sigurno imati samostalne, a sve ostalo mora imati ozbiljan plan i analizu – komparaciju s trenutnom situacijom u Srpskoj i BiH, odnosima i poštovanjem u samoj koaliciji, pozicijom koju prema nama zauzima region i međunarodnim uticajima. Ujedinjena Srpska je već dugo sa ozbiljnim i dobrim konekcijama, kako kod nas, tako i regionalno i šire, te dobijamo informacije sa svih nivoa. Paralelno i nivo naše organizacije i operativnosti raste zajedno s jačanjem infrastrukture. Dugo kontaktiramo s poslovnom zajednicom, mnogim udruženjima i rascjepkanim sindikatima. Naravno, nas ne prate svuda kamere, što je javna tajna, ali zato radimo više i predanije. Ne precjenjujemo se, ali ne damo nikom da nas potcijeni ili nam unaprijed određuje snagu i poziciju, jer trenutno, objektivno, nijedna partija nema blizu 30 odsto podrške, niti ima velike razlike u blokovima. Koalicija mora biti programska, a ne samo interesna i funkcionerska – zaključio je Stevandić.

Srpskainfo.com/Mondo.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.