Nović pesimista: Teško će doći do dogovora oko Izbornog zakona

Ponedjeljak, 5.07.2021., 14:25Ponedjeljak, 5.07.2021., 14:35

Apsolutni sam pesimista! Ne može se očekivati postizanje dogovora u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

Rekao je ovo zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović te poručio da, ukoliko se ovako nastavi, kako je krenulo juče i danas i u Interesornoj radnoj grupi i u izjavama, dogovora nema.

– Ovdje smo se počeli ponašati na način da zastupamo tvrdokorne političke stavove, a ne da pristupimo radu Interresorne radne grupe – rekao je Nović novinarima nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom i direktorom Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst.

On je istakao da se “optužuje SNSD i da je kriva Republika Srpska oko izbora članova Predsjedništva BiH”.

– Ovo je problem koji traje godinama, a kada dođu stranci onda se jedni dodvoravaju, drugi trče u zagrljaj, treći bježe od njih – rekao je Nović.

On je istakao da treba razmatrati Izborni zakon i razgovarati, a ne to činiti preko medija.

– Republici Srpskoj sigurno ne smeta ni asimetrični ni neposredni ni posredni izbor člana Predsjedništva. Ne vidim nijednog razloga zašto je to uopšte problem, osim kada se ukida prefiks srpski i nećemo reći da se u Republici Srpskoj bira Srbin. Dovoljno je samo reći da se bira jedan član Predsjedništva iz Republike Srpske. Ko može reći danas da to nije demokratija? – pita Nović.

On dodaje da se tako može svako kandidovati.

Prema njegovim riječima, ukoliko se u Interesornoj radnoj grupi ne promijeni metodologija rada, da se odabere četiri-pet ključnih pitanja na kojima će se raditi i razjasniti, pa potom riješiti, onda će to biti propala stvar.

– Uzalud je očekivati, a poštujem stručnjake iz raznih zemalja koji dođu, da se ovdje rješava ključna stvar – rekao je Nović.

Na pitanje da li će se stav SNSD-a i HDZ-a BiH promijeniti ukoliko se uključi CIK, Nović je rekao da sumnja u to.

– Šta god se sada uradi oko CIK-a, ta ustanova je tema međusobnog nepovjerenja – rekao je Nović.

Nović je istakao da je uzaludno govoriti da je CIK legalan i legitiman, a sa druge strane to negirati.

– Interesorna radna grupa je zbog toga dodatno u problemu, kada dolazi od organa za koji mi mislimo da nije izabran u skladu sa zakonom i jasno je da imate otpor – rekao je Nović.

On je dodao da će se i taj otpor prevazići i da će prihvatiti prijedlog CIK-a koji im je stigao.

– Ovo što je došlo od CIK-a daleko je od toga da je nastalo i rađeno u CIK-u. Dobro znamo da to nije “dijete” CIK-a, već da je to “dijete” negdje drugo na astalo i usvojeno privremeno dok se ne vidi ko će biti staratelj – rekao je Nović.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.