Obilježen Dan srpskog jedinstva | Srpskacafe

Utorak, 15.09.2020., 21:55Utorak, 15.09.2020., 21:55

U Banjaluci je završena svečana akademija “Pohvala srpskom narodu – dan kada je probijen Solunski front”, povodom obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Svečanoj akademiji prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministri u Vladi Srpske i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na svečanoj akademiji putem video-linka.

Prisustvovali su i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno- otadžbinskog rata, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, predstavnici političkih partija vlasti i opozicije.

Akademiju su organizovali Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Republički protokol.

U programu su učestvovali glumci iz Banjaluke i Beograda koji su govorili tekst iz drame “Solunci govore” nedavno preminulog novinara i publiciste Antonija Đurića, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar MUP-a Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banjaluka.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski Front.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.