Ovo su značajni događaji koji predstavljaju Banjaluku u regionu

Banjaluka je moderan grad, prepoznatljiv u svijetu i regionu po svojim prirodnim ljepotama. Kajak, rafting i sportski ribolov samo su neke od atrakcija koje privlače turiste iz cijelog svijeta.

Međutim, ono po čemu je ovaj grad takođe prepoznatljiv jeste kvalitetan i bogat sadržaj kada su u pitanju kulturni, umjetnički, sportski i muzički događaji.

U kalendaru banjalučkih manifestacija ove godine uvršteni su brojni novi događaji, ali i oni koji postoje već nekoliko godina i koji predstavljaju ovaj grad u regionu i svijetu. Sva ova dešavanja od velike su važnosti za ugled grada, a kako bi rasla i razvijala se iz godine u godinu značajna je i podrška koju dobijaju od strane društva i institucija. Ovo su samo neki od tih događaja .

Nektar Fresh Wave Festival

KADA: avgust 2020. godine
GDЈE: tvrđava Kastel
CIЈENA ULAZA: od 55 do 75 KM
VIŠE INFORMACIЈA: www.freshwavefestival.com

Riječ je o najznačajnijem festivalu elektronske muzike u cijeloj BIH koji posjetiocima pruža jedinstvenu priliku da čuju najpopularnije svjetske izvođače. Fresh Wave Festival održava se na banjalučkoj tvrđavi Kastel, što cijelom događaju daje dodatnu autentičnost i šarm. Od 2019. godine, osim izvođača elektronske muzike, publici se predstavljaju i muzičari iz svijeta hip-hop, tehno i drum and base. Osim što u grad dovodi najveća imena elektronske muzike, Fresh Wave Festival daje priliku i manjim regionalnim bendovima da se predstave publici. Tokom trajanja, veliki broj ljubitelja ovog žanra uživa u ljepotama ne samo festivala, već i cjelokupne Banjaluke.

Run & More Weekend Festival

KADA: 11. april 2020. godine
GDЈE: Trg Krajine
CIЈENA ULAZA: od 35 do 60 KM
VIŠE INFORMACIЈA: www.runandmore.org

Centralni sportski događaj zbog kojeg Banjaluku u aprilu posjećuju profesionalni i rekreativni trkači iz cijelog svijeta. Polumaraton se trči najljepšim banjalučkim ulicama, alejama i parkovima, a završava se na tvrđavi Kastel. Ovaj sportski festival uvršten je u kalendar svjetskih prestižnih trka, a osim polumaratonske trke, tu su i takmičenja namijenjena tinejdžerima, djeci predškolskog uzrasta, ali i trke za kompanije. Bogat izbor za sve trkače i mnogo popratnih događaja, kao što su koncerti i stručni forumi, čine ovaj festival jednim od najvažnijih događaja u gradu.

Konferencija “Konverzija”

KADA: 25. i 26. april 2020. godine
GDЈE: Banski dvor
CIЈENA ULAZA: 197 evra
VIŠE INFORMACIЈA: www.konverzija.org

“Konverzija” je regionalna konferencija koja okuplja stručnjake iz oblasti digitalnog marketinga, a u prethodne tri godine privukla je veliku pažnju kako ljudi iz pomenute industrije, tako i medija i velikih kompanija koje žele podržati jedan ovakav poslovni događaj. Organizatori konferencije stavljaju naglasak na kvalitet edukacije, te vide ovaj događaj kao priliku za nesebičnu razmjenu znanja, iskustva i kvalitetno poslovno uvezivanje. Na ovoj dvodnevnoj konferenciji čak 500 učesnika imaće priliku da sluša 20 vrhunskih predavača koji će kroz svoja predavanja obraditi brojne teme iz oblasti digitalnog marketinga. Јoš jedna prednost događaja je činjenica da se održava u predivnom ambijentu Banskog dvora. Ovogodišnji novitet je i humanitarnost događaja, pa će tako sedam evra od svake prodane ulaznice biti donirano u dobrotvorne svrhe.

Motofest Banjaluka

KADA: maj 2020. godine
GDЈE: tvrđava Kastel
CIЈENA ULAZA: od 10 do 17 KM
VIŠE INFORMACIЈA: www.motofestbl.com

Već tri godine zaredom u Banjaluci se održava Motofest u organizaciji moto kluba “Stršljen”. Ovaj događaj okuplja ljubitelje dvotočkaša iz cijelog svijeta, a samo u prošloj godini imao je oko 20.000 posjetilaca. Bogat sadržaj festivala je ono po čemu ga pamte, pa tako krajem maja u našem gradu imamo priliku vidjeti internacionalnu izložbu i moto-sajam, jedinstveni moto-defile, stunt vožnje, izbor najboljeg motora, bajkerske igre i još mnogo toga. Kao da sve ovo nije bilo dovoljno, ovaj festival ima i humanitarni karakter te se dio sredstava donira Udruženju oboljelih od hemofilije i djecu oboljelu od ove bolesti.

Teatar fest “Petar Kočić”

KADA: 4-11. jun 2020.
GDЈE: Narodno pozorište Republike Srpske
CIЈENA ULAZA: 100 KM paket ulaznica za sve predstave
VIŠE INFORMACIЈA: www.np.rs.ba

U 2020. godini Narodno pozorište Republike Srpske organizovaće XXIII Teatar fest “Petar Kočić”. Ova manifestacija održava se u okviru “Proljeća u Banjaluci” koje traje od aprila do juna i publici nudi oko 100 raznovrsnih kulturnih, umjetničih i zabavnih događaja. Pored glavnog programa, odnosno pozorišnih predstava, u sklopu festivala zastupljeni su i mnogi prateći događaji. Veliko postignuće za ovaj događaj i njegove organizatore jeste to što su od prošle godine dobili EFFE oznaku koja potvrđuje regionalni i evropski kvalitet i značaj ovog pozorišnog festivala.

Navedeni događajuisu samo neki od brojnih koji svojim kvalitetom i značajem predstavljaju Banjaluku u regionu. Tu bismo mogli uvrstiti i Međunarodni festival mladog glumca ZAPLET ili, za sve ljubitelje hrane i pića, Vinosaur – vinski i gastro festival, te Festival čokolade koji će se 3. marta u Banjaluci održati treću godinu za redom.

Brojni organizatori iz godine u godinu ulažu sredstva i energiju kako bi u ovom gradu očuvali kvalitetan kulturni, zabavni i edukativni sadržaj. Mnoge od postojećih banjalučkih manifestacija u rangu su sa svjetskim događajima i festivalima zbog čega je važno istaknuti potrebu za davanjem podrške, kako u realizaciji, tako i u samom učestvovanju i uživanju u svemu šta pružaju.