Posebna sjednica NSRS 11. novembra, opozicija protiv

Srijeda, 6.11.2019., 15:39Srijeda, 6.11.2019., 15:32

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske usaglasio je danas da sedma posebna sjednica na kojoj će biti razmatrana informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava Srpske, bude održana u ponedjeljak.

Kako je potvrđeno u NSRS, sjednica će početi u 11 časova, a na dnevnom redu će biti samo jedna tačka, odnosno informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Zakazivanje posebne sjednice sa predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina narodnih poslanika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

Kolegijum je dogovorio da će svim liderima parlamentarnih političkih partija koji dostave zahtjev za obraćanje do petka, 8. novembra, do kraja radnog vremena, biti odobreno obraćanje na sedmoj posebnoj sjednici u trajanju do 10 minuta.

Sa druge strane, opozicija se izjasnila da je protiv održavanja pomenute posebne sjednice. Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da niko neće imati koristi od sjednice te dodao da vraćanje nadležnosti za sada, nažalost, nije moguće, iako bi na tom planu trebalo ukinuti i mnoge agencije na nivou BiH.

Prema njegovom mišljenju, posebna sjednica neće imati rezultate i njeni zaključci se neće računati, te da će sve to produbiti krizu u BiH.

On je rekao novinarima u Banjaluci da nije dobro što o materijalu posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske nije bilo dogovora sa strankama opozicije s ciljem zajedničke odbrane interesa Srpske, dodajući da se ova sjednica, osim na prenos nadležnosti, odnosi i na bonska ovlašćenja, kao i na uticaj bošnjačkih stranaka na slabljenje pozicije Srpske.

Na pitanje kako će SDS reagovati ako Skupština bude zahtijevala povlačenje srpskog kadra iz zajedničkih institucija, Stanić je rekao da parlament Srpske ne upravlja institucijama BiH.

– Ako se povuku vi znate ko će vladati… To ne dolazi u obzir – poručio je Stanić i dodao da će se na posebnoj sjednici poslanicima Srpske obratiti i lider SDS-a Mirko Šarović.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je da ta stranka neće podržati posebnu sjednicu, jer njeno održavanje nije bilo potrebno s obzirom da su sve partije Srpske imale zajednički i negativan stav prilikom osude Deklaracije SDA.

– Održavanjem sjednice nepotrebno se daje na važnosti SDA, jačaju tenzije koje nikom nisu potrebne i odvlači pažnja od rješavanja bitnih pitanja koja se tiču građana. Dakle, sjednicu bi trebalo odgoditi i ne vezati je za SDA. Ustav garantuje položaj Srpske u BiH, treba sačuvati njene postojeće nadležnosti i čekati bolja vremena u cilju vraćanja izvornom Dejtonskom sporazumu – smatra Bundalo.

Srna

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.