Šarović za vanredne izbore, spojene sa lokalnim 2020. godine

Ponedjeljak, 9.09.2019., 15:15Ponedjeljak, 9.09.2019., 16:36

Vrijeme je da ova većina SNSD-SDA-HDZ, koja je imala najviše šansi da formira izvršnu vlast, kaže da nisu uspjeli, i da prepuštaju da se pokuša formirati nova većina.

Rekao je ovo predsjednik SDS-a Mirko Šarović te dodao da su pomenute stranke imale tu mogućnost ali da nisu uspjele.

– Ušli su u rovove koji su postali dublji. Bližimo se ranijim rekordima. Alternativa je ta da možda imaju šanse i neki drugi, manje ima prepreka za tako nešto i u ovom trenutku je možda realna opcija da se proglasi neuspjeh, da se odredi prelazni period u kojem bi institucije radile i da se ide ka vanrednim izborima 2020. godine. To je inače ranije bila želja pojedinih političara da se spoje lokalni i parlamentarni izbori i to je po meni prava prilika. Mnogi su za to da se sve resetuje, to je bolja opcija od ove trakavica koja je iscrpljujuća za javnost. Čak mislim da se polako elektriše ta situacija. Za mene bi ovo bio izlaz – rekao je Šarović.

Sa druge strane, portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da želi podsjetiti Šarovića da su “građani još na izborima proglasili neuspjeh SDS-a”.

Radovan Kovačević (foto: Borislav Zdrinja)

– Sasvim je jasno da Šarović na taj način misli samo isključiti SNSD iz priče o formiranju Savjeta ministara i planira da nastavi biti mali i poslušni partner SDA. Ono što je tužno u cijeloj ovoj priči jeste da Šarović na taj način priključuje i SDS i sve glasače SDS-a sarajevskoj koaliciji ignoranata i negatora izborne volje i demokratskog legitimiteta Republike Srpske. Apelujem na vođstvo SDS-a i PDP-a, pošto sam sasvim siguran da njihovi glasači i članstvo to i te kako razumiju, da političko Sarajevo ne blokira formiranje Savjeta ministara zbog SNSD-a, nego radi zahtjeva da se Republika Srpska pokori njima i odustane od svojih legitimnih zahtjeva, stavova i interesa – istakao je Kovačević.

On je poručio da se SNSD sigurno neće pokoriti nikome i “ostaće dosljedan u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srpske, a oni iz SDS-a i PDP-a neka sami biraju svoju stranu”.

– Kada je riječ o Šarovićevom pominjanju vanrednih izbora, podsjećam da SNSD nikada ne bježi od izbora i da bi se nakon njih promijenilo jedino to da bi SNSD u tim okolnostima ostvario još ubjedljiviju pobjedu – istakao je Kovačević.

On je podsjetio da, ipak, trenutni Izborni zakon ne predviđa mogućnost održavanja vanrednih izbora, a da bi izmjenama bilo kog zakona moralo da prethodi formiranje vlasti, na prvom mjestu Savjeta ministara.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.