SDA: Sve iz deklaracije pominjali smo i ranije, čemu drama u RS i Srbiji tek sada?

Utorak, 17.09.2019., 08:46Utorak, 17.09.2019., 08:46

Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije.

U ovoj stranci se pitaju zašto su se iz REpublike Srpske i Srbije “baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj”.

– Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD, u kojoj su kao cilj iznijeli otcjepljenje RS, kao i na deklaraciju SNS iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje Srpske Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu – navode iz SDA.

Smatraju da se radi o tome “da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta”.

– A nas pritiscima pokušavaju ućutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana. SDA nikome ne prijeti, niti misli do svog legitimnog cilja (Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana) doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima. Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije – poručili su iz SDA.

Za kraju su iskazali vjeru “da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana”.

– Radićemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promovisanju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu – zaključeno je iz SDA.

Klix.ba

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.