Trivić: Da li je to Dodik spreman da ugasi poziciju predsjednika RS?

Utorak, 6.07.2021., 12:45Utorak, 6.07.2021., 12:45

Najava inicijative koju je iznio Milorad Dodik o spajanju funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH potpuno je pogrešna i promašena i iznad svega predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa i klasični oblik prenosa nadležnosti, rekla je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a.

Trivićeva kaže da se postavlja pitanje zašto bi funkciju predsjednika Republike trebalo spajati sa bilo kojom funkcijom i koje je utemeljenje ovakve inicijative?

– Da li je zaista Milorad Dodik iz svoje beznadežnosti koja je uzrokovana nemogućnošću da pronađe adekvatne kandidate za dvije inokosne pozicije koje se biraju u Republici Srpskoj – predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva, spreman da potopi, uništi i ugasi poziciju predsjednika Republike? Podsjećam gospodina Dodika da po Ustavu Republike, predsjednik predstavlja Republiku i izražava njeno državno jedinstvo. Poziv Milorada Dodika da o ovome razgovaramo je poziv na izdaju i korak ka ukidanju Republike Srpske – kaže Trivićeva.

Ona dodaje da se o tome se ne smije razgovarati i to ne smije biti tema, kao što tema nije smio biti ni 9. januar, Dan Republike Srpske, ali je postao Dodikovom izjavom da bi to mogao biti neki drugi datum.

– Zaista zabrinjava da bilo ko, ko se smatra srpskim političarem, ovako olako daje izjave i plasira ideje koje su pogubne za Republiku Srpsku i njen narod. Ono što je sigurno jeste da će ovakve inicijative ostati na nivou Dodikovih izjava, koje sve više gube na značaju, postaju blijede, gube se i zapravo predstavljaju odraz kraja njegove političke karijere – zaključuje Trivićeva.

Agencije

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


milorad dodikjelena trivić