U januaru o problemima organizacija za djecu sa poteškoćama u razvoju

BANJALUKA – Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u januaru naredne godine biti održan sastanak nadležnih u Republici Srpskoj sa predstavnicima organizacija za djecu sa poteškoćama u razvoju s ciljem sistemskog i trajnog rješavanja problema pomenutih udruženja i njihovih članova.

Dodik je rekao da će na tom sastanku, kome će i on prisustvovati, biti definisani trajni izvori finansiranja ovih organizacija i izrađeni akti da se pristupi rješavanju njihovih problema.

“Cilj je da se obezbijedi daleko veći standard usluga i podrške ovim udruženjima i njihovim članovima. Drugo, odlična ideja je da se obezbijedi lokacija u Banjaluci da se naprave svi objekti potrebni za njihov rad, i to na 1.500 do 2.000 metara kvadratnih… Preuzeo sam odgovornost da budem predsjednik građevinskog odbora za taj objekat”, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je danas u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima više organizacija za djecu s poteškoćama u razvoju, s ciljem nastavka kontinuirane saradnje i pružanja podrške za povećanje funkcionalnosti i sigurnosti djece i njihovih porodica u vrijeme pandemije virusa korona.

On je istakao da zahvaljujući ovim udruženjima u Srpskoj postoji organizovana i potrebna briga o toj djeci.

“Imamo odličan temelj da kao društvo nastavimo saradnju i budemo jedna od najuspješnijih zajednica koja će cjelovito, putem propisa i stvaranja logističkih uslova reagovati na potrebe ovih udruženja, djece i njihovih porodica, a sve da bi im se omogućila pomoć i što lakši život i funkcionisanje”, naveo je Dodik.

On je istakao da je razgovarano i o tome da tokom pandemije virusa i predstojeće zime udruženja nesmetano funkcionišu.

“Od sljedećeg mjeseca do marta naredne godine mi ćemo u kontinuitetu obezbijediti oko 300.000 KM za te potrebe i da ne bude zastoja u radu udruženja”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u razgovoru sa predstavnicima ovih udruženja vidio posvećenost i istrajnost koja zaslužuje podršku društva.

“Za ove stvari društvo mora dati impuls i reagovati na ovakve potrebe”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je ponosan na rad Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

“Obuhvat djece sa tim potrebama je cjelovit. U prvoj godini smo platili oko 1,5 miliona KM za liječenje, a u trećoj više od 5,5 miliona KM. To govori da je ovaj fond stabilizovan”, podsjetio je Dodik.

On je naveo da se humanitarne akcije koje se vide u medijima tiču djece koja nisu sa prostora Srpske.

“Treba da ostanemo humani, ali i naglasiti da je Srpska putem tog fonda sistemski riješila ovo pitanje. Nijedno dijete nije vraćeno i uvijek se tražio razlog više da se pomogne pa čak i da se u tom smjeru mijenjaju standardi i propisi”, rekao je Dodik i dodao da tome uvijek treba dati društvenu pažnju.

Sastanku Dodika i predstavnika udruženja prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić.

Populacija djece – lica sa poteškoćama u razvoju je najranjivija kategorija stanovništva i dodatne teškoće i ograničenja uzrokovana pandemijom znatno utiču na njihovo zdravlje i liječenje, socijalnu uključenost i ekonomsku sigurnost. Takođe, udruženja koja brinu o njima su suočena sa teškoćama u smislu samoodrživosti i stabilnosti u radu.