Vozači oprez, magla na putevima

BANJALUKA – Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, a jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Magla koja je u pojedinim područjima Federacije BiH i izrazito gusta otežava saobraćaj, posebno na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno uz rijeke Bosnu, Savu, Vrbas, Spreču i Drinu.

Na tim dionicama kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa je neophodan maksimalan oprez i odstojanje između vozila.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina postoji mogućnost odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Nastavljena je rekonstrukcija kolovoza na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac i Kozarska Dubica-Prijedor, sa Ulicom 29. novembra u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Konjević Polje u toku je rekonstrukcija kolovoza, pa se saobraća jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog izgradnje mini-hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik, izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog izgradnje male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka zbog izgradnje auto-puta Koridor “Pet ce”, kroz Republiku Srpsku, od petlje Johovac do petlje Rudanka.

U toku je postavljanje kamera na auto-putu Gradiška-Banjaluka, na lokalitetu Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

Zbog deminiranja terena na radilištu “Klakari Donji osam, 13 i 14”, u opštini Brod, na snazi su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

U toku je sanacija na auto-putu A-1 na silaznoj traci petlje Visoko, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica, pa se na mjestima radova saobraća sporije, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

Zbog sanacije na magistralnom putu Kladanj-Olovo u tunelu “Karaula”, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren preko starog prevoja Karaula.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, zbog sanacije u tunelu “Vranduk dva” tokom dana se saobraća naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila formiraju se duže kolone u oba smjera. Noću saobraćaj bude obustavljan od trideset minuta poslije ponoći do 4.30 časova.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog bezbjednosnih razloga, i dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost provjere stanja saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.