Zeljković: Pripremamo treću fazu vakcinacije

BANJALUKA – U Republici Srpskoj do sada je prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo više od 35.000 građana, dok je revakcinisano više od 12.000, izjavio je večeras direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

“Uzimajući u obzir da imamo građane Republike Srpske koji su se vakcinisali u Srbiji, možemo sa sigurnošću reći da se polako približavamo broju od 50.000 osoba koje su primile barem jednu dozu vakcine i koje idu prema revakcinaciji, što predstavlja oko pet odsto populacije Republike Srpske”, rekao je Zeljković.

On je rekao da je zadovoljan odzivom građana na vakcinaciju, a naročito starijih od 65 godina koji su se pokazali kao najdisciplinovaniji.

“Možemo reći da smo fazu jedan vakcinacije kompeltirali, faza dva je u toku, a riječ je o starijim osobama i počinje vakcinacija osoba sa hroničnim oboljenjima”, rekao je Zeljković za ATV.

On je dodao da se polako priprema faza tri koja obuhvata osobe koje obavljaju poslove sa visokorizičnim kontaktima – nastavno osoblje, novinari, fotoreporteri, snimatelji, pripadnici MUP-a, radnici u trgovačkim lancima itd…

“Epidemiološka situacija je u fazi stabilizacije, ali ne možemo biti zadovolji, jer je i dalje nepovoljna i preko 30 odsto osoba na dnevnom nivou je pozitivno od ukupnog broja testiranih lica”, rekao je Zeljković.

On kaže da više od 250 pozitivnih lica na dnevnom nivou može da bude opominjući faktor.

Zeljković očekuje da će u ponedjeljak ili utorak uzorci iz novog kontigenta ruske vakcine biti upućeni u kontrolnu laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

“Po dobijanju saglasnosti vakcine će biti upućene u zdravstvene ustanove Republike Srpske. Nadamo se da ćemo u naredne dvije ili tri sedmice iskoristiti cjelokupnu količinu prve komponente, a nakon toga idemo i u revakcinaciju sa drugom komponentom”, rekao je Zeljković.

Govoreći o indijskom soju virusa koji se pojavio u Evropi, Zeljković je naveo da o tom soju nema mnogo podataka.

“Pojedini američki naučnici na osnovu malo broja obrađenih uzoraka tvrde da postoji naznaka da mutacija omogućava da taj soj izbjegne antitjela koja su nastala kada se preboli virus korona ili nakon vakcinacije”, rekao je Zeljković.